تاریخچه

1392/11/29 سه‌شنبه معرفی استان مازندران
موقعیت جغرافیایی
استان مازندران با مساحت 23756.4 کیلومتر مربع (1.46درصد از مساحت کشور) بین 35 درجه و 47 دقیقه تا 36 درجه و 35 دقیقه عرض شمالی و 50 درجه و 34 دقیقه تا 54 درجه و 10 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است و از لحاظ مساحت خاکی هیجدهمین استان کشور می باشد.
  
موقعیت سیاسی
استان مازندران در سرتاسر شمال خود با دریای مازندران در تماس است، بنابراین و با توجه به وجود پنج کشور حوزه این دریا می توان استان را به نوعی استان مرزی محسوب نمود. ترکمنستان در شرق دریای خزر به لحاظ بعد فاصله (زمینی- دریایی- هوایی ) نزدیکترین همسایه خارجی استان مازندران محسوب می گردد. جمهوری آذربایجان در غرب این دریا، جمهوری قزاقستان در شرق و شمال و جمهوری فدراتیو روسیه در شمال غرب و غرب دریای خزر به ترتیب نزدیکترین همسایگان خارجی مازندران محسوب می گردند. استان مازندران در تقسیمات داخلی کشور از شرق استان گلستان، از غرب به استان گیلان و از جنوب به سلسله کوههای البرز و استانهای تهران، قزوین و سمنان محدود می شود.
 
موقعیت طبیعی
سلسله میانی البرز همچون سدی رفیع، در امتداد شرق به غرب، استانهای شمالی کشور از جمله مازندران را به قسمت جلگه ای و کوهستانی تقسیم و آن را از قسمت داخلی ایران جدا می سازد. آب و هوای مازندران با توجه به وجود دریا، جنگل و کوهستان به نواحی معتدل مرطوب جلگه ای، معتدل کوهپایه ای و سرد کوهستانی (در ارتفاعات بالای 22000 متر) دسته بندی می شود به طوری که کمترین ارتفاع در سطح استان ترازهای زیر صفر متر را شامل شده و بیشترین ارتفاع مربوط به قله دماوند با ارتفاعی معادل 5670 متر می باشد.
استان مازندران از نظر منابع آب سطحی شامل مجموعه رودخانه هایی است که بین رامسر تا انتهای خلیج گرگان به مساحت 25.642 کیلومتر مربع واقع شده و از ارتفاعات شمالی البرز سرچشمه گرفته و به دریای مازندران می ریزند و از نظر وسعت و آبدهی به سه دسته بزرگ (10رود)، متوسط (16رود) و کوچک (21رود) طبقه بندی می گردند.
استان مازندران به دلیل برخورداری از اقلیم مرطوب و وفور بارشها که تعدد و تراکم جریانات سطحی و رودخانه های دائمی را موجب شده و همچنین پوشش گیاهی غنی و جلگه های آبرفتی شکل گرفته در حد فاصل دریا تا کوهستان، دارای سفره های آب زیرزمینی مناسبی می باشد.
مساحت جنگلهای مازندران 1107255 هکتار برآورد شده که این جنگلها از درختان پهن برگ تشکیل یافته و از سایر جنگلهای ایران متمایز می باشند. گونه های درختی مهم جنگلهای مازندران عبارت از  بلند مازو، ممرز، آزاد ، افرا، نارون (ملج و اوجا)، زبان گنجشک، راش، نمدار و انجیلی می باشند. ضمنا مهمترین گونه های حفاظتی آن شامل شمشاد، سفید پلت، سرخدار و غیره می باشد. مساحت مراتع مازندران نیز 584712 هکتار برآورد شده است که از نظر جغرافیایی به سه منطقه مراتع ییلاقی، مراتع قشلاقی و مراتع میان بند تقسیم می شود.
دریای خزر (مازندران) با وسعتی  حدود 438000 کیلومتر مربع، بزرگترین دریاچه جهان به شمار می آید. این دریا در بین کشورهای ایران، آذربایجان، روسیه، قزاقستان و ترکمنستان واقع شده است و نقش تعیین کننده ای در آب و هوای استان دارد. عمق این دریا از شمال به جنوب افزایش یافته بطوریکه عمق متوسط نواحی شمالی فقط 6 متر ولی در جنوب و جنوب غربی سواحل ایران (آذربایجان) حداکثر به 1000 متر می رسد. حوضه جنوبی دریای خزر زیستگاه 53 جنس از 79 گونه ماهی می باشد. فک خزری بعنوان تنها گونه پستاندار دریای خزر بعنوان یک نمونه آسیب پذیر در لیست IUCN جای گرفته است.
بيشتر